Umum

Cara Baru Bayar Bil Astro Online Melalui Jom PAY Guna CIMB Clicks

2nd July 2017

Bagi mereka yang menggunakan online banking CIMB Clicks untuk membayar bil Astro, and pasti dapat reminder seperti gambar di atas. Bermula 13 Jun 2017, bil Astro hanya melalui perantaraan Jom PAY. Maksudnya anda perlu mendaftar bil Astro anda di Jom PAY baru anda boleh membayar secara online. Admin sebenarnya menghadapi masalah juga bagaimana  nak daftar Jom PAY dan alhamdulillah setelah mencuba beberapa kali akhirnya berjaya juga admin membuat bayaran. Maklumlah Astro ni bila lambat bayar terus dia potong dan sistem perbilan pada awal bulan memudahkan lagi kerja-kerja pemotongan mereka. Admin kongsikan langkah-langkah untuk bayaran ini.

Pertama, anda perlu tahu 2 perkara, iatu Biller Code dan Ref-1. Dua perkara ni akan diminta semasa anda nak daftarkan pada aplikasi Jom PAY dalam CIMB Clikcs nanti. Seperti gambar di atas, kedua-dua benda tersebut ada tertera pada bahagian bawah kanan bil astro anda. Gunakan maklumat ini bila diminta dalam proses di CIMB Clicks nanti.


Ikut langkah-langkah di atas dan anda boleh membuat bayaran melalui perbankan atas talian untuk bil astro. Sharekan jika bermanfaat.

You Might Also Like

26 Comments

  • Reply riki 24th July 2017 at 8:55 am

    thanks bro

  • Reply as 25th July 2017 at 4:18 am

    trima kasih..patutla xbleh nk bayar..hehe

  • Reply Noor shazwana Omar 27th July 2017 at 3:59 pm

    Salam..daftar jom pay msa nak bayar bil astro tu ke..

    • Reply azizulwmc 28th July 2017 at 12:59 pm

      Boleh bayar di mana tempat yang boleh scan code jom pay. Artikel ni berkenaan untuk yang nak bayar guna internet banking cimb clicks. Ada prosedur yang perlu dibuat sebelum boleh buat bayaran.

  • Reply Ulin hashim 31st July 2017 at 2:59 pm

    Thanks for info…patut laa buat byk kali tk leh..biase set kat fav biller..tp kali ni tkde…

    • Reply azizulwmc 31st July 2017 at 3:18 pm

      Sama-sama

  • Reply Nur 31st July 2017 at 3:14 pm

    Sy pun biasa byr guna cimb click, tp klu sy tak dapat bil astro mcm mane sy nk tahu ref 2 tu ye?

    • Reply azizulwmc 31st July 2017 at 3:18 pm

      Kalau xde bil surat, astro ada hantar bil melalui email. Cuba check email dari astro.

    • Reply azizulwmc 14th August 2017 at 6:26 am

      Cuba check email. Biasa kalau x dapat bil fizikal, Astro akan hantar bil melalui email.

  • Reply Eny 16th August 2017 at 11:54 am

    Trm kasih. Sgt bermanfaat 🙂

  • Reply Jimiedaytona 17th August 2017 at 10:12 am

    Asalam bil code tu kena isi bil yg tbaru ke mcm mana..lau ambik dari bil code dari bil lama boleh ke.

    • Reply azizulwmc 17th August 2017 at 10:50 am

      Saya tak pasti. Dapatkan bil terbaru kalau boleh.

    • Reply Ema Anuar 23rd August 2017 at 8:24 am

      Bil code untuk astro sama jee encik/puan.. 9639.. Sy pernah call astro tnya.. Dia kata tue code utk astro.. Semua sama..

  • Reply Azie 29th August 2017 at 8:25 am

    Terima kasih banyak2 Bro…Sangat2 membantu…Moga ALLAH
    mudah kan urusan mu jua..

  • Reply lia 18th September 2017 at 6:08 am

    Terima kasih..bagi yang menggunakan cimbclick..

  • Reply Bulan 20th September 2017 at 3:13 am

    thnx for the sharing!

  • Reply kristine 25th September 2017 at 3:30 am

    nak tanya, prosedur jom pay ni sama je kan kalo utk bank2 lain?

    • Reply azizulwmc 25th September 2017 at 5:34 am

      x pasti, sy rasa sama. or yang lain boleh tlg bagi pencerahan?

      • Reply Mohd Nurhafifi 3rd October 2017 at 6:33 am

        Sama je. Saya guna utk maybank2u & cimbclicks. Bank lain tak pasti, tapi besar kemungkinan sama je

  • Reply THINE 3rd October 2017 at 2:51 am

    THX BRO… NASIB JUMPA ARTIKEL NIE.. KLAU TAK MASIH TERCARI-CARI NAK BUAT PEMBAYARAN ONLINE UTK ASTRO..

  • Reply Syahh 10th October 2017 at 10:14 am

    Terima kasih sangat2 sangat membantu.. Selama ni puas ler p bayau kedai petri 7e smpi byk kli kne ptong next month melambong ler nk bayau caj psg.. Tq so muchhh

  • Reply Dee 16th October 2017 at 9:53 pm

    Payment ondaspot ke amek mse bberapa hari?

  • Reply loki 27th October 2017 at 9:42 am

    thanks bro , sangat membantu !! sudah berjaya , smoga murah rezeki.

  • Reply Nur asminda 13th November 2017 at 7:43 pm

    Salam. Nk tnya. Kita byr mllui jom pay ni dy masuk trus ke? Or ambik masa 3 hari whtu bkerja?

  • Reply Lina 1st January 2018 at 6:58 pm

    biller code mmg sama ke utk semua ?

    • Reply Syafiq 2nd January 2018 at 8:15 pm

      baru nak tanya, sebb saya bil x sampai rumah

    Leave a Reply

    error: Content is protected !!